Profesjonalne noże kuchenne wykorzystywane są w kuchniach całego świata każdego dnia. Odpowiednio wyprofilowane ostrze, wygodna rękojeść i nierdzewny materiał gwarantują sprawną i przyjemną pracę w kuchni. Jakościowe noże i nożyce znacznie ułatwiają proces przygotowywania posiłków i czynią go dużo przyjemniejszym.
71,30 zł
57,90 zł
69,00 zł
54,90 zł
52,90 zł
59,99 zł
48,90 zł
48,90 zł
64,90 zł
43,90 zł
44,90 zł
79,00 zł
84,90 zł
44,90 zł
44,90 zł
49,00 zł
40,00 zł
51,45 zł
54,90 zł
51,45 zł
57,65 zł
49,00 zł
47,90 zł
79,00 zł
Dobre noże kuchenne — na co zwrócić uwagę
Profesjonalne noże kuchenne są wykorzystywane w kuchniach restauracyjnych i przez prawdziwych szefów kuchni. Z jakościowych noży korzystają również na co dzień wszyscy ci, którzy w swoich domach przyrządzają posiłki.
Na rynku akcesoriów kuchennych najpopularniejsze są noże z ostrzami ze stali nierdzewnej lub z ostrzami ceramicznymi. Każdy z wymienionych rodzajów ma pewne wady i zalety. Ostrze ceramiczne nie szarpie produktów spożywczych, jest łatwe w czyszczeniu, ale z kolei może szybko ulegać uszkodzeniom.
Rękojeść ma zagwarantować precyzyjne ruchy wykonywane nożem. Warto wybierać produkty wyposażone w rękojeść pokrytą antypoślizgową warstwą lub te ze specjalnym wyprofilowaniem. Dzięki nim nóż idealnie wkomponuje się w dłoń kucharza i zagwarantuje sprawną i bezpieczną pracę z produktem.
Najlepsze noże kuchenne i ich przeznaczenie
Jeśli już wiesz, z jakiego materiału powinny być wykonane dobre noże kuchenne, warto zastanowić się nad tym, będziesz je wykorzystywać w kuchni. Ich przeznaczenie jest ważne z uwagi na dobór ostrza. Czym różnią się poszczególne modele?
Nóż do serów
Trudno pomylić je z innymi nożami, bo te przeznaczone do krojenia serów często mają charakterystyczny wygląd. Krótkie ostrze, ścięta końcówka czy dziurkowana klinga to cechy, które wyróżniają noże do serów.
Nóż do mięs
Najlepsze noże kuchenne do mięs to również akcesoria, które sprawdzą się w trakcie krojenia warzyw. Szerokie wyprofilowane ostrze sprawdzi się przy krojeniu gotowanych pieczeni, steków czy wędlin. Wąskie i ostre noże kuchenne będą z kolei idealne do mięs surowych, czyli zawsze wtedy, gdy potrzebujesz pokroić mięso w kostkę czy na kotlety.
Nóż do pieczywa
To najłatwiej rozpoznawalny produkt. Noże przeznaczone do krojenia pieczywa to te o charakterystycznych ząbkach wyżłobionych na ostrzu. Dzięki nim chleb kroi się łatwo na części, nie strzępi się, a powstałe kromki są równe.
Noże i nożyce w Twojej kuchni — podstawowe akcesoria do pracy
Czego jeszcze nie może zabraknąć w Twojej kuchni? Poza nożami warto wyposażyć kuchnię w inne produkty do cięcia, takie jak nożyce kuchenne, uniwersalne akcesoria, które wykorzystasz na różne sposoby. Ostre nożyczki przydadzą się nie tylko do rozcinania opakowań z przyprawami czy innymi produktami spożywczymi. Mogą sprawdzić się również jako zamienniki noży przy siekaniu ziół. Pietruszka, szczypiorek, koperek — te produkty spożywcze możesz skroić do potrawy przy pomocy nożyczek.
W ofercie Masters Team znajdziesz profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy, nożyce kuchenne, a także całe zestawy, które sprawdzą się w każdej kuchni. Wybieraj produkty od znanych i cenionych producentów.