Szukasz funkcjonalnego naczynia, które będzie łączyć funkcje garnka, formy do pieczenia, i patelni jednocześnie? Brytfanny nierdzewne i żaroodporne spełniają taką właśnie funkcję. Są idealne do pieczenia mięs pod różną postacią. Nadają się do zapiekania potraw, podgrzewania i wolnego opiekania produktów spożywczych. Sprawdź, czym różnią się poszczególne rodzaje naczyń i które z nich wybrać do swojej kuchni.
156,45 zł
148,00 zł
167,90 zł
164,90 zł
214,00 zł
129,00 zł
149,00 zł
139,00 zł
267,75 zł
250,95 zł
219,45 zł
259,00 zł
209,00 zł
179,00 zł
228,80 zł
Brytfanny żeliwne, ceramiczne i żaroodporne — różnice w zastosowaniu poszczególnych typów tego naczynia
W pierwszej kolejności warto określić, gdzie będzie wykorzystywana dana brytfanka. Brytfanny indukcyjne możesz z powodzeniem postawić na płycie indukcyjnej i podgrzać znajdującą się wewnątrz żywność. Pamiętaj o tym, że brytfanny do indukcji prawdopodobnie nie sprawdzą się na kuchenkach elektrycznych czy gazowych, chyba że producent zastrzegł możliwość stosowania ich na wielu różnych typach kuchenek.
Poza samym typem kuchenki liczy się również materiał, z którego wykonane jest samo naczynie. Sprawdź, czym charakteryzują się poszczególne produkty.
- Brytfanny żeliwne — żeliwo świetnie przewodzi ciepło, a tym samym szybko i sprawnie rozprowadza je po wnętrzu naczynia. Brytfanny żeliwne idealnie sprawdzają się do duszenia i pieczenia żywności.
- Brytfanny ceramiczne — ceramiczna powłoka brytfanki sprawia, że pieczone produkty nie przywierają do formy, a dzięki temu naczynie jest łatwe w czyszczeniu.
- Brytfanny żaroodporne — to jedne z częściej wykorzystywanych rodzajów brytfanek w wielu domach. Są odporne na bardzo wysokie temperatury i z łatwością można w nich nie tylko piec, ale i podgrzewać wcześniej przygotowane potrawy.
Wybierz odpowiednią brytfannę do pieczenia
Przy zakupie brytfanny do pieczenia w piekarniku należy wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj materiału, z którego zostało wykonane naczynie, ale również jego rozmiar. W Masters Team znajdziesz prostokątne, kwadratowe i owalne brytfanny do pieczenia. Warto dopasować naczynie do rozmiarów swojego piekarnika oraz przeznaczenia. Brytfanny do pieczenia chleba mogą mieć znacznie mniejsze rozmiary niż brytfanny gęsiarki, które wykorzystasz do przygotowania całej tuszy drobiowej.
Duże brytfanny gastronomiczne wykorzystywane są w profesjonalnych kuchniach, restauracjach czy stołówkach. Wybór konkretnego modelu warto więc uzależnić od planów związanych z przygotowywaniem konkretnych posiłków. Dostępne w ofercie Masters Team brytfanny mają różne rozmiary i pojemności, pokrywy szklane lub żeliwne. Szeroka oferta różnych naczyń sprawia, że możliwości wyboru jest naprawdę dużo.